Oto Çekici işini yapmaya karar verdiyseniz , ilk yapmanız gereken işlerden biri hangi Oto Çekici Kurtarıcı Türlerini araştırıp , çalışmak isteyeceğiniz aracı seçmek olacaktır. Bir çok alternatif arasından , hem bütçenize hem de tecrübenize uygun bir araç seçmek , işe başladığınızda sektörde daha kolay tutunmanızı sağlayacaktır. Ne kadar kazançlı ve kolay bir iş olarak görünse de , her işin bir zorluğu olduğu gibi Oto Çekici işinin de zorlukları vardır. Bu zorlukları değerlendirdiğimiz Oto Çekici İşi Yapılır Mı ? isimli yazımızda daha detaylı bilgilendirme paylaştık. Bu yazımızda size , başlıca Oto Çekici Türleri hakkında daha detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız.
Sabit Kasa Oto Çekici
Bu tarz araçlar genelde arıza sebepli ya da yakıt bitmesi , akü deşarjı gibi basit sebepli , aracın yürür aksamlarında problem olmayan durumlarda , vinç yardımı ile sabit kasa platformu olan araca çekilerek yüklenmesini sağlar. Kamyonet tarzı araçlara uygulanabilmesi , B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmesi , kantara girme mecburiyeti olmaması ve düşük yakıt tüketimi , düşük zorunlu trafik sigortası fiyatları sebebiyle en çok tercih edilen Oto Çekici türü olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.
Kayar Kasa Oto Çekici
Kayar Kasa Oto Çekici araçlar , genellikle kazalı araçları yüklemekte büyük kolaylık sağlaması , daha ağır tonajlı araçları da yükleyebilmesi gibi sebeplerle en çok tercih edilen Oto Çekici türlerindendir. Fakat bu tarz araçlar için kamyonet tarzı araçlar , Kayar Kasa platformun ağırlığından dolayı çok verimli olmayacağı için Kamyon olarak tercih edilmektedir. Bunun yanında getirdiği dezavantajı ise Sabit Kasanın tam aksine , hem B sınıfı ehliyetin kullanamaması , yakıt tüketiminin yükselmesi , zorunlu trafik sigortasının fiyatının yüksek olması gibi bir çok nedene dayanır. Tabii Kayar Kasa Platforma sahip bir aracınız varsa , iş kaçırma ihtimalinizin de çok düşük olacağı aşikar.
Ahtapot Çekici
Ahtapot Çekici genel olarak , aracınızla yaptığınız kazalarda veya aracınızın bulunduğu yerden hareket ettirilememesi sebebiyle platformlara yüklenemediği durumlarda , Ahtapot Çekici vasıtası ile bulunduğu yerden havaya kaldırılarak aracınızın kurtarılmasını amaçlar. Normal arızalara kıyasla bu tür durumlara daha az rastlandığı için Ahtapot Çekici piyasada Sabit Kasa ve Kayar Kasa platformlara göre daha az bulunur. Yapım Maliyeti daha fazla olması ve daha az bulunması sebebiyle de , kazançları bir miktar daha diğer çekici türlerine göre yüksektir.
Çek - Götür Çekici
Çek – Götür diye tabir edilen bu Oto Çekici Türü , eski yıllarda daha çok kullanılmakta olup günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte yerini Sabit Kasa ve Kayar Kasa platformlara bırakmıştır. Fakat yine de tonajı yüksek olan ağır vasıtaları çekmek için en ideal seçeneklerden biridir. Çünkü ; yüksek tonajlı ağır vasıtaların platformlu araçlara yüklenmesi hem daha zor olmakta , hem de yüklendikten sonra araç yüksekliği sebebiyle köprü altı geçişlerinde problem çıkarmaktadır.
Çatallı Çekici
Çatallı çekiciler , genel olarak Trafik Çekicileri tarafından kullanılan , hatalı park sebebiyle çekilmesi gereken araçların pratik bir şekilde , forklift mantığıyla , Çekicide bulunan çatallar sayesinde bulunduğu yerden hızlıca kaldırılması ve yüklenmesidir. Bu tip çekicilerin araçlara zarar verme ihtimali olması sebebiyle , araç sahipleri tarafından genelde tercih edilmemektedir.
Sizlere Oto Çekici işine başlarken , işe başlayacağınız araç seçimi hakkında yardımcı olabilecek bilgiler aktarmaya çalıştık. Oto Çekici Nasıl Olunur ? merak ediyorsanız , daha detaylı bilgi alabileceğiniz yazımıza göz atabilirsiniz.